بنیاد خیریه مرحوم سزاوار
بنیاد خیریه مرحوم سزاوار با اخذ مجوزهای رسمی و شماره ثبت 3518 در سال 1388 تأسیس و فعالیت خود را با تمرکز بر حمایت و توانمند سازی زنان و کودکان بی سرپرست و بد سرپرست آغاز نموده است. بنیاد خیریه مرحوم سزاوار سازمانی غیر دولتی، غیر سیاسی، وابسته به هتل بین المللی قصر مشهد است که برای رفع محرومیت و کمک به اقشار نیازمند، به ویژه زنان و کودکان نیازمند کمک و حمایت، با انگیزه والای انسان دوستی و کمک به هم نوع در سطح کشور فعالیت می کند.
بنیاد خیریه مرحوم سزاوار از شروع فعالیت ها تا کنون با اینکه هنوز کمتر از یک دهه از فعالیت های این سازمان می گذرد، به یاری خدا و با تکیه بر حمایت های خیرین و حامیان گرامی بنیاد توانسته است اقدامات مؤثری در زمینه کمک به قشر بی بضاعت و آبرومند جامعه به ویژه زنان و کودکان بی سرپرست و بد سرپرست انجام دهد. حفظ کرامت انسانی مددجویان همواره شعار اصلی و سرلوحه انجام وظیفه کارمندان بنیاد بوده است.
بنیاد خیریه مرحوم سزاوار تا کنون سرپرستی بیش از 250 خانواده از ایتام و زنان سرپرست خانواده را بر عهده داشته که به یاری خدا در نتیجه کوشش ها و توانمند سازی های انجام شده، تا کنون حدود 20 خانواده از این عزیزان از وضعیت مددجویی خارج شده اند.
در حال حاضر نیز بنیاد در حال جذب و حمایت از خانواده های نیازمند و برقراری شرایط مناسب برای ایشان است.
از دیگر فعالیت های بنیاد خیریه مرحوم سزاوار علاوه بر سرپرستی خانواده های نیازمندان می توان به اعطای جهیزیه و تسهیلات ازدواج، اعطای کمک هزینه های تحصیلی و آموزشی، پرداخت وام های خود اشتغالی و فراهم سازی زمینه های اشتغال مددجویان و حمایت خاص از بیماران خاص و یا دارای معلولیت نیز اشاره نمود.
دریافت گواهینامه های ISO26000، ISO10004 و ISO9001 نشانی از عملکرد شفاف و فعالیت های مؤثر این بنیاد خیریه در سطح بین المللی است.
بنیاد خیریه مرحوم سزاوار با کمک های مالی و مشارکتی هتل بین المللی قصر مشهد اداره می شود و با یاری خداوند و اتکا به حمایت های این هتل، توانسته در زمینه حمایت و توانمند سازی از زنان و کودکان بی سرپرست و بد سرپرست اقدامات مؤثری صورت دهد.
همچنین با توجه به گستردگی نیازهای خانواده های تحت حمایت، بنیاد خیریه مرحوم سزاوار علاوه بر ارائه کمک های مالی سعی در گسترش خدمات ارائه شده داشته و تلاش نموده به موازات کمک های مالی (اعم از نقدی و غیر نقدی)، فعالیت های خود را در حوزه های دیگر نظیر خدمات بهداشتی و پزشکی و فرهنگی و آموزشی نیز گسترش دهد.
بخشی از این فعالیت های اجرایی به شرح ذیل می باشد:
· پرداخت مستمری نقدی به صورت ماهانه به خانواده های تحت پوشش
· اعطای بن خرید و سبد کالا به صورت دوره ای به کلیه خانواده های تحت پوشش
· ارائه خدمات آموزشی و کمک آموزشی، پرداخت هزینه های تحصیل و دوره های آموزشی و تقویت تحصیلی
· پیگیری میزان سطح رفاه خانواده ها با توجه به حمایت های انجام شده
· تأمین نیازهای اساسی با توجه به توان بنیاد از جمله کمک هزینه تهیه مسکن، تهیه و تجهیز لوازم خانگی و تهیه جهیزیه برای خانواده های نیازمند حمایت
· ارائه تسهیلات ضروری از جمله تسهیلات ازدواج، خود اشتغالی و درمان
· عقد قرارداد با بیمارستان ها و مراکز درمانی برای پایش و تأمین سلامت خانواده های تحت پوشش
· عقد قرارداد با مراکز فرهنگی و تفریحی برای استفاده خانواده های تحت پوشش جهت ارتقاء سطح سلامت روحی و فرهنگی
· شناسایی استعدادهای درخشان در زمینه تحصیلی و معرفی به مؤسسات آموزشی و انجام اقدامات لازم جهت دریافت بورسیه از مؤسسات علمی