حمایت های«نیکو»؛ از خاور دور تا آفریقا
۱۳۹۴/۰۶/۱۸ تعداد بازدید: ۲۲۱۹
حمایت های«نیکو»؛ از خاور دور تا آفریقا

حمایت های«نیکو»؛ از خاور دور تا آفریقا
«نیکو» یک NGO بزرگ و بین المللی ژاپنی است که در سال 1979 میلادی در شهر کیوتو تأسیس شد. هدف این سازمان ساختن دنیایی بدون فقر و جنگ است؛ جایی که مردم به آرزوها و تواناییهایشان در هماهنگی با محیط جهان برسند. در طول این مدّت هم اقدامات قابل توجّهی در کشورهای مختلف از ژاپن گرفته تا خاورمیانه و آفریقا انجام داده است. از جمله کمک به آسیبدیدگان بلاهای طبیعی مثل سونامی در ژاپن، حمایت از توسعة کشاورزی در مالاوی و فلسطین، کمک به درمان آسیبهای روانی پناهندگان عراق و سوریه در اردن، آموزش به مادران در مالاوی به منظور کاهش آمار مرگ و میر زنان باردار، تسویة آب در پاکستان برای آبیاری گیاهان، آموزش و مشاوره برای بهرهوری از زمین و تولید محصولات باکیفیّت.
نکتة بسیار جالب دربارة این سازمان، اقدامات آن در ایران است. در حالی که باید اعتراف کنیم متأسّفانه به دلیل عدم آگاهی و دوری از آموزههای دین اسلام، بسیاری از ما، افغانیهای مهاجر ساکن ایران را به چشم مزاحم نگاه میکنیم و برای آنها حقوق اجتماعی و انسانی مناسبی قائل نمیشویم، امّا هزاران کیلومتر دورتر از ما کسانی هستند که بدون داشتن مرز مشترک با افغانستان، برای کمک به مهاجران افغان در ایران تلاش میکنند.
آنها دریافتهاند که محدودیتهای اجتماعی و آموزشی چند میلیون افغانی در ایران از یک سو و تصویر یک کشور جنگزده که در ذهن نسل دوم و سوم افغانیهای ساکن ایران شکل گرفته، آنها را به کارهای سخت و بدون بهرة آموزشی در ایران وادار کرده است و به همین دلیل، بازگشت به کشورشان را امری نشدنی و سخت میدانند.
نیکو 35 سال است که با حمایت از مهاجران برای بازگشت داوطلبانه به میهن، ابتداییترین مرحله، یعنی شناسایی تواناییها و هدفهای شغلی مهاجران و راهنماییها و مشاورههای لازم برای دستیابی به هدفها تا برگزاری دورههای آموزشی و سمینارهای کاربردی و تلاش برای کاریابی کارآموزان در افغانستان را به عهده میگیرد. مرکز بیشتر این فعّالیتها هم منطقة گلشهر مشهد است که بیشترین تعداد مهاجران افغان را در خود جای داده است.
سازمان نیکو با توجّه به رابطة قوی با شرکتها و سازمانها در افغانستان، دورههای آموزشی خود را براساس تخصّصهای مورد نیاز این کشور تنظیم کرده است و فارغالتّحصیلان میتوانند بعد از بازگشت نقش مؤثّری در بازسازی و پیشرفت کشورشان داشته باشند. پروژة آموزشی فنّی و حرفهای نیکو در مشهد، از سال 2003 تا 2012 اجرا شد و در آن مهارتهای پایهای شغلی مانند کامپیوتر، انگلیسی، مهارتهای نویسندگی، مبانی گرافیک، حسابداری، شبکه، بازاریابی و... به پناهندگان افغان و نوجوانان محروم آموزش داده شد و پس از آن تلاشهایی برای کاریابی کارآموزان در بازار کار افغانستان و ایران صورت گرفت. در این دورهها بیش از 3500 دانشآموز (بالای 18 سال) دانش و حرفهای برای درآمدزایی و ادامة بهتر زندگی فراگرفتند.
نمایندة این سازمان در تهران، «ماریکو یاگی» با نام اسلامی «مریم»، تازه مسلمانی است که حدود یک سال و نیم است که در ایران فعّالیت میکند. او میگوید اوّلین قدمی که در تهران برداشتیم، این بود که به ورامین و پاکدشت رفتیم و با تمام پناهندگان حرف زدیم؛ خودمان را معرّفی کردیم و از آنها خواستیم ما را به بقیّه هم معرّفی کنند. امّا حالا وضع فرق کرده است. پس از یک سال فعّالیت، روابطمان با دولت ایران و سفارت افغانستان بیشتر شده و آنها هم تبلیغ میکنند تا بقیّه از فعّالیتهای ما خبردار شوند و بدانند چنین سازمانی به پناهندگان کمک میکند. مرکز آموزشهای فنّی و حرفهای در اردیبهشت 1392 در تهران گشایش یافت و در یک سال، بیش از 800 نفر ثبت نام کردهاند و بیش از 300 نفر دانش آموخته از 30 رشته فارغ التّحصیل شدهاند.
همان اندازه که تشویق و کمک به بازگشت داوطلبانة پناهندگان برای نیکو مهم است، کمکهای بشردوستانه در افغانستان برای برقراری صلح و بازسازی این کشور هم اهمیّت دارد. در همین جهت سازمان نیکو از سال 2002، پروژههای گستردهای را با هدف توسعه و ارتقای فرهنگی و اجتماعی افغانستان در زمینة سوادآموزی، توانمندی زنان، کشاورزی و... در استان هرات آغاز کرده که تا امروز ادامه دارد.